Eilen illalla meille tuli vieraita ja päätin tehdä kerrankin itse jotain tarjoiltavaa.
Lopputulos oli suolaista ja makeaa, suomalaista ja  turkkilaista. Tässä nopea kuvaus:
 
Kauralastut
 
75 g sulatettua voita (osittain jäähtynyttä)
2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna 
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita ensin leivinjauhe vehnäjauhoihin, sekoita sitten kaikki ainekset keskenään. Nostele pellille nokareita kahden lusikan avulla. Lastut leviävät paistuessaan, joten jätä runsaasti tilaa. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia. Anna lastujen jäähtyä ennen kuin nostat ne pelliltä, halutessasi nosta kaulimen päälle ja taivuta kaareviksi lastuiksi.

Nämä lastut olivat suurta herkkuani Suomessa ja Turkissa tehdessäni kaikki ovat niistä pitäneet. Tein ylläolevan taikinamäärän 2 kertaisena koska halusin lähettää myös mieheni työpaikalle vähän maistiaisiksi. Lopputuloksena oli n. 60 kappaletta herkullisia keksejä.

Seuraava herkku oli jo vähän turkkilaisempaa. En tiedä onko siellä Suomessa kuinka mahdollista tätä valmistaa:

Vanukaskakku:

1,5 l maitoa

3 pakettia vanukassekoituksia (vanilja, banaani, tumma suklaa) Kiitos Dr. Oetker!

2 pakettia petibör keksejä

kourallinen suklaapisaroita

mansikoita

Valmistin ekaksi 1 litraan maitoa pohjavanukkaan. Lisäsin maitoon vaniljavanukasjauhon kokonaan ja 1/3 osa banaanijauhosta. Normaalisti yksi vanukasjauhosekoitus on tarkoitettu 750 ml maitoa. Sekoita niin kauan kunnes vanukas kiehuu ja sen jälkeen sekoitellen keitä vielä 2-3 minuuttia. Lopputuloksena oli hiukan kellertävä, hiukan banaanille maistuva täyteläinen vanukas.

Tämänjälkeen syvän tarjoiluastian pohjalle järjestelin petibör keksejä 2 kerrokseen muodostaakseen tukevan pohjan kakulle. Ne imevät itseensä vanukkaiden nesteitä joten ne pehmenevät. Tämän rakennelman päälle kaadoin puolet vanilja-banaanivanukkaasta jonka jälkeen vielä järjestelin yhden keksikerroksen vanukkaan päälle. Tämän keksikerroksen päälle sitten loput vanukkaasta ja annoin sen jäähtyä n. 30 minuuttia ennen kuin jatkoin suklaavanukkaaseen. Jos et anna alla olevan vanukkaan jäähtyä ja lisäät päällysvanukkaan suoraan, ne sekoittuvat keskenään eikä lopputulos oli kauniin näköinen (kokemuksen syvä rintaääni, kröhm).

Ennen suklaavanukkaan aloittamista ripottelin jäähtyneen vanukkaan päälle kourallisen suklaapisaroita antaakseen lisämakua. Liika suklaa ei koskaan ole pahasta, eikö? :) Suklaavanukkaan valmistin ohjeen mukaan puoleen litraan maitoa, samalla tavalla kuin ensimmäisen vanukkaan, sekoitellen kunnes se kiehui. Lopuksi kaadoin koko vanukkaan kakunpohjan päälle ja annoin sen jäähtyä keittiön pöydällä noin tunnin verran jonka jälkeen siirsin koko hoidon jääkaappiin. Kakku on hyvä tehdä ajoissa jotta se ehtii kunnolla jäähtyä ja vanukasmassa kovettua. Tarjoilua ennen pilkoin kakun päälle mansikoita. Vieraat söivät kakusta heti puolet ja pitivät siitä todella paljon. On muuten paljon kevyempi ja terveellisempi kuin normaali täytekakku. Mainio kesäherkku :)

 

Ja suolainen tarjoiltava oli juustopiirakka eli turkkilaisittain Peynirli börek. Teko on todella helppo ja paistuu keksien kanssa samalla uunissa. Mieheni oli ostanut "ei niin hyvää" feta juustoa joten keittiössä konstit ei lopu kesken! Otin heti juuston käsittelyyni ja muussasin sen haarukalla pieniksi rakeiksi. Rakeisiin lisäsin silputtua persilijaa ja mausteita (suolaa, pippuria, tulista chilipippuria) sekä turkkilaista "lor" juustoa joka on myös tavallaan valmiiksi raennettua feta juustoa. Pieni loraus oliiviöljyä ja kamat sekaisin. Voila!

Seuraava vaihe olikin sitten piirakan kokoaminen. Tätä varten käytin pyöreää tarjotinta tai enemmänkin astiaa (on muuten jokaisen turkkilaisen kodin "must have"). Lisäksi tarvitset huikan oliiviöljyä ja kaikkein tärkeimpänä filotaikinaa (turkiski "yufka" ). Minä käytin 3 filotaikinaa tätä piirakkaa varten, 4 on myös ok. Piirakan sisälle kostukkeeksi käytän muna-maito-öljy sekoitusta  Eli yksi vatkattu kananmuna, n. puoli desiä maitoa sekä tillkka oliiviöljyä. Lisään vielä yleensä hiukan mausteita kuten mustapippuri, suola ja chilipippuri.

Ekaksi sivelin astian reunoineen oliiviöljyllä. Tämän jälkeen asettelin varovasti astian päälle yhden filotaikinalevyn ja painelin sen astian sisälle niin että osa taikinasta jäi vielä kuitenkin reunojen päälle mutta koko astia oli peitetty. Sivelin siveltimellä kostuketta (muna-maito-öljy) koko taikinan päälle runsaasti. Seuraavaksi otin toisen taikinalevyn ja pilkoin sen 4 osaan (osien ei tarvitse olla yhtä suuria). Asettelin ne astian pohjalle päällekkäin sivellen jokaisen palan kostukkeella. Näin muodostui piirakan pohja. Nyt sitten tarvitaan juustosekoitusta jonka levitin koko pohjalle tasaisesti. Lopuksi vielä hiukan sivelin päälle kostuketta.

3 filotaikina asetellaan paloina juustotäytteen päälle samalla tavalla kuin toisen filotaikinan kanssa teimme unohtamatta kostuketta. Lopuksi tämän piirakan päälle taittelemme ensimmäisen taikinan eli alimmaisen taikinan ulkopuolellejääneet osat piirakan päälle ja voila piirakka on valmis! Ennen uuniinlaittoa piirakan päällisen voi sivellä kostukkeella ja se antaa kauniin ruskean värin. 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia on sopiva valmistusaika. Lopputulos:

                1475645.jpg

 

Afiyet Olsun!