Olen aikamoinen herkkusyöppö. Varmaan kaikkien naisten tavoin minunkin suuri paheeni on suklaa jota on "pakko" saada ja useasti! Eilen taas kauppaan mennessäni oli pakko "sortua" kassalla pariin suklaalevyyn jotka onneksi täällä Turkissa ovat pieniä: 80 gr. Muuten tulisi syötyä aivan liikaa :) Tosin eilisestä lähtien on mennyt jo 1,5 tälläistä levyä... Onneksi ei ole vielä kilo-ongelmia vaan olen jopa laihtunut viimeisen parin kuukauden aikana 2-3 kiloa eli olen nyt 54 kiloa. Suklaan lisäksi olen hyvin tarkka mitä syön. Yleensä ruokamme ovat vihanneksista valmistettuja ja syömme lihaa vain kerran viikossa. Turkissa on aivan ihanaa kun saa markkinoilta joka viikko ostettua tuoreita vihanneksia suoraan viljelijältä. Tämä Mersinin alue on Turkin vihannes - ja hedelmätuottaja, joten osaatte varmaan kuvitella minkälaiset markkinat ovat. Istanbulissa ja muissa kaupungeissa hedelmät ja vihannekset ovat todella kalliita ja täällä todella halpaa. Voin antaa esimerkkejä tämänhetkisistä vihanneksien ja hedelmien hinnoista:
Tomaatti kilo : 1 YTL eli 0,5 EUR
Salaatti kilo 1 YTL eli 0,5 EUR
Persilja 4 nippua 0,5 YTL eli 0,25 EUR
Lehtislaatti iso, kappale 0,50 YTL eli 0,25 EUR
Herne kilo 1 YTL eli 0,5 EUR
 
Omena kilo 0,75 YTL eli 0.33 EUR
Appelsiini kilo hinta 0,25 YTL eli 0,13 EUR
Greippi 6 kiloa 1 YTL eli 0,5 EUR
Banaani kilo 2 YTL eli 1 EUR
Mansikka kilo 1,5 YTL eli 0,75 EUR
 
Näitä hedelmiä on tällä hetkellä eniten myynnissä ja ovat halvimpia. Istanbulissa nämä hinnat ovat 2-3 kertaiset ja yleensä niiden kasvatuksessa on käytetty hormooneja jotta säilyisivät pitempään.
Ymmärrätte varnaan että kasvisruoka on kaikkein houkuttelevinta kun on tuoreita raaka-aineita vuoden ympäri saatavana. Eikä varmasti ole hormooneja tai muita lisäaineita (käytettävä nopeasti sillä pilaantuvat helposti, maku ja tuoksu kohdallaan! Odottelen tässä parin viikon päästä kypsyviä aprikooseja joihin hurahduin aivan täysin viime kesänä. Aprikoosit ovat tuoreeltaan niin makeita että niitä ei voi vastustaa. Söinkin niitä aika paljon viime kesänä. Täytyy kuitenkin muistaa olla syömättä niitä aamulla tyhjään vatsaan sillä muuten sinulla on edessä koko päivä vessassa... :)
 
Lisäksi vielä erikoisuutena, syömme tällä hetkellä mieheni kanssa kuivattuja Johanneksenleipäpuun hedelmiä jotka ovat tämän näköisiä:
 
1454335.jpg
Tietoa:
http://www.johannisbrotbaum.info/ (Johanneksenleipäpuulle omistettu sivusto, todella informoiva, englanniksi)
 
Maku on aivan kuin mieto lakritsi. Sitä onkin käytetty makeutuksena jossain makeisissa. Mutta sen on sanottu vaikuttavan positiivisesti "mieskuntoon" sekä runsaan kalsium-sisällönsä vuoksi on korvike maidolle, josta en itse niin pidä. Muiksi hyviksi asioksi on mainittu sen vaikutus astmaan ja syövän estämiseen (keuhko). Se myös kuulema auttaa myrkkyjen poistumista kehosta sekä parantaa kehon vastustuskykyä. No, ollaan syöty sitä noin viikko aina iltaisin teen kanssa yksi hedelmä per nenä eikä mitään suurempaa vaikutusta ole ollut. Olen kyllä huomannut että limaneritys kurkussa on lisääntynyt. En tiedä johtuuko se kasvista...kuitenkaan en ole mitään haittaa havainnut joten jatkan sen syömistä.
 
Nyt perjantai-siivoilemaan ja sen jälkeen partsille!! Jihuu!!