Olen jo vuosien ajan ollut tämän suuren turkkilaisen ja itämäisen musiikin mestarin kuuntelija. Mercan Dede on itse saanut koulutuksen moneen soittimeen kuten panhuiluun jota käyttää myös musiikissaan. Hänen levyillään kuvastuu islamilainen Sufi-musiikki ja itämäinen mystisyys.
 
Sufi-kulttuuri Turkissa tunnetaan parhaiten pyöriviin derviseistä ja Mevlanasta joka vaikutti Konyassa, 1200 luvulla. Sufilaisuudessa korostetaan suoran, henkilökohtaisen jumalasuhteen saavuttamista ja Jumalan henkisen totuuden tavoittamista jumalalliseen rakkauteen perustuvien harjoitusten kautta. Sufit ovat rauhaa rakastavia ja oman henkisen uskomuksensa mukaan, hyvin vaatimatonta, köyhyyttä ihannoivaa elämää elävia. Pyörivät dervisit ovat Sufilaisia munkkeja jotka asuvat eristyksissä muusta maailmasta.
 
Olen itse saanut kunnian vierailla Mevlânâ Jalâluddîn Ruminin kodissa Konyassa. Mevlana Ruminin filosofia on todella vaikuttavaa! Heidän rauhaa ja rakkautta kuvastava elämäntapansa toi kyllä minulle kyyneleet silmiin kun ajattelenkin tätä nykymaailman tilaa.
 
Pyörivien dervisien (dervis tarkoittaa oviaukkoa, ovi maallisen ja henkisen maailman välillä)  näytöksen (nimeltään Sema) alkuperäinen inspiroija on juuri Mevlâna Jalâluddîn Rumi. Pyörimisen tarkoitus on esittää meidän ihmisten kaikkein perusteellista olemassaoloa. ja että dervish pöyrii harmoniassa luonnon kanssa. Näytös esittää ihmisen henkistä matkaa ja sen päätyttyä ihminen on saavuttanut täydellisyyden rakkauden, rukouden ja älyn avulla.
 
Tässä Mercan Dedenin musiikkia ja Sema-näytös yliopistojen välisissa olympialaisissa vuonna 2005.
 
 
Mercan Dedenin musiikki on siis Sufi-musiikkia muutettuna tälle vuosikaudelle. Todella rentouttavaa ja miellyttävää kuunneltavaa. Oikein välistä tulee se tunne kun olisin henkisellä matkalla sitä kuunnellessani. Suosittelen lämpimästi. Lisätietoa http://en.wikipedia.org/wiki/Mercan_Dede