1842673.jpg
 
Muutama päivä sitten keräsin undulaateille poppelinoksia häkkiin tuhottavaksi. Hikiset hellepäivät ja järsityista poppelinoksista tuleva tuoksu muistutti eräästä hyvinkin tutusta suomalaisesta tavasta: saunasta. Suomessahan käytetään poppelinoksia (koivun lisäksi) saunavihtojen käyttöön. VÄÄRIN: Poppelia käytetään saunalauteiden tekoon (ainakin ulkomailla yleistä). Tuulenvireiden mukanatuoma ihana poppelin tuoksu juoksutti minunkin ajatukseni taas kesäisiin saunailtoihin ja vihreään luontoon.
 
Mietinkin että minkälaiset tuoksut tuovat minulle nykyisen kotimaani mieleen. Luonnossa havupuiden tuoksu on yleensä todella voimakas. Appelsiinipuiden kukat, villikukat sekä muut hedelmäpuiden kukinnot ovat täydellisiä luonnon hajuvesia joita olen kohdannut. Näihin luonnon hajuvesiin sekoittuu tietenkin myös muitakin hajuja kuten aasien, lehmien, vuohien ja lampaiden aromit. Etenkin nämä edellämainitut ovat Turkille hyvin omaperäisiä. Kesäisin markkinoilla tuoreiden hedelmien ja vihannesten tuoksu on aivan erilainen kuin Suomessa. Ne oikein kutsuvat syömään. Ja etenkin meren tuoksu on jotain aivan ihanaa. Välimerellä etenkin on oma luonaistuoksunsa joka tuo aina minulle hymyn naamalle. Se ei tuoksu kalalle tai jätevesille vaan pelkästään suolaiselle, makoisalle merelle. Minulla on heikko kohta merta kohti sillä aina merenrannassa kävelyn jälkeen minua rupeaa unettamaan :)
 
Mutta kaupungeissa haisee...
Kaupungissa pakokaasujen ja muiden päästöjen lisäksi haisevat pilaantuneet jätteet ja hiki. Turkissa kun ei tuo deodorantti ole niin yleistä kuin muualla maailmassa niin kauppareissutkin voivat johtaa ykämiskohtauksiin muiden asiakkaiden aromien takia. Etenkin Istanbulissa ruuhka-aikoina ratikat ja bussit olivat yhtä tuskaa: täyteenahdetuissa ajoneuvoissa matkustettiin pää vieruskaverin kainalokuopassa. Rukoilit vaan että naapuri olisi edes vähän deodoranttia käyttänyt aamulla. Tämä hientuoksu on Turkissakin jotain aivan omalaatuista: jogurttimainen ja ällöttävä. Ja vielä monet ihmiset ihmettelevät miksi en voi Turkissa jogurttia syödä...pelkkä jogurtin haju tuo mieleen tuon kaamean hien ja rupeaa heti vatsassa vellomaan.
Myös lihatiskeillä haisee aivan hirveälle. Johtuen vuohen- ja lampaanlihan suuresta kulutuksesta haisee tiskeillä siis aivan vuohelle ja lampaalle (siis isoissa marketeissa Cetinkayasta Carrefouruun asti). Istanbulissa tämä haju ei ollut niin häiritsevä mutta täällä Mersinissä jokaisella lihatiskillä joudun pitelemään nenästäni kiinni tai kävelemään nopeasti sen ohi. En pystynyt moneen kuukauteen edes syömään lihaa koska sain siitä sen hirveän tuoksun aina nenääni. Nyt asiat ovat muuttuneet ja annoin koko lihanostotyön miehelleni (luovutusvoitto).
 
Tuoksuja kaupungissa on tuoreet leipäuunien leivät, simit-rinkulat ja maustekauppojen eri mausteet. Juustot ja erilaiset muut elintarvikkeet marketeissa yleensä tuoksuvat kaduille asti.  
 
Mutta en ole oikein vielä löytänyt sitä tuoksua joka juuri tekisi Turkista Turkin? Oletteko te, kanssasisaret? Mikä tuoksu saa teidät heti ajattelemaan Turkkia ulkomailla?