Kylläpä taas aika menee nopeasti. Tänään siirrettiin kellot kesäaikaan joka tietty vähensi yhden tunnin pois sunnuntaista mutta muutenkin tuntuu että aika menee kuin siivillä. Viikonloppu meni taas maatessa kun mieheni selkä ei vieläkään ole täysin kunnossa. Joka päivä kaks piikkiä takapuoleen on kuitenkin auttanut sen verran että päästiin tänään vähän ostoksille. Mieheni takapuolesta on muodostunut pesusieni enkä tänä aamuna pystynyt piikittämään ollenkaan kivun takia (vapaita paikkoja ei ollut enää :)). Siirryttiin täten suusta otettaviin lihasten rentouttavin lääkkeisiin. Nekin tepsivät ihan kivasti ja mieheni on jo sen verran ok että pääsee huomenna normaalisti menemään töihin. Hyvä niin, sillä kotona on aika paljon tekemistä.
 
Meillä on viime päivinä ärsyttäväksi vieraaksi ilmaantuneet muurahaiset joita hätistelen ja liistaan minkä ehdin. Vaikka asutaan 5. kerroksessa niin se ei tunnu olevan esteenä. Yritän huomenna löytää niiden kolot ja peittää ne silikonilla. Säätkin ovat olleet niin ihanan lämpimät viime aikoina että huomenna aion myös vaihtaa talvimatot kesämattoihin eli vähennän lattioiden matotusta huomattavasti. Talvisin täällä Turkissa sää on viileä ja lattiat etenkin ovat todella kylmät. Lattiat täten "paketoidaan" tiiviisti matoilla ettei jalka vain osuisi viileään marmorilattiaan, huih! Kylmimpinä aikoina jaloissa olevien sukkien lukumäärää en edes muista, mutta monia tuli tänäkin talvena vanhetettua...kesät ovatkin täysin päinvastaiset: mitä vähemmän on lattialla sitä parempi sillä ne viimeisiäkin viileitä kohtia etsitään epätoivoisesti. Hiki valuu vaikka istut sohvalla...ikkunat ja ovet ovat auki yötä päivää, rukoilet että vähän tuulisi ettei se kuumuus tunnu niin pahalta... voi hitsi kuinka kaipaan noita aikoja :) Täytyy olla vähän masokistinen asuakseen täällä, tai sitten vain suomalainen :)
 
Ruokapuolella on ollut aika hiljaista. Eilen tein ruoaksi erästä mieheni kotialueen erikoisuutta. Gaziantepin alueella etenkin valmistetaan bulgur jyvistä, raa´asta lihasta ja mausteista "palloja" joita kutstutaan turkiksi samalla nimellä "yuvarlama". Ekaksi bulguri "aktivoidaan" lämpimällä vedellä eli annetaan sen turvota, sen jälkeen siihen lisätään raakaa rasvatonta jauhelihaa ja mausteita kuten tulinen punapippuri, suola, mustapippuri, kumina (maun mukaan) ja tuota taikinaa työstetään käsillä pitkään kunnes se on sosemaista massaa. Tuosta massasta sitten pyöritellään pienen pieniä (1 cm halkaisijaltaan) palloja jotka keitetään kiehuvassa vedessä kypsiksi (n. 5-7 minuuttia). Työn raskauden takia kerralla yleensä tehdään isompi satsi joka sitten laitetaan pakkaseen tulevia käyttökertoja varten. Meillä anoppi ja mieheni sisko jaksoivat pyöritellä meille pakkaseen aika mukavan satsin viime kerralla kuin kävivät täällä, kiitos heille.
 
Niistä siis eilen valmistin ruoan joka on aika simppeli: eli ekaksi kulotin kokonaisen sipulin pilkottuna paksupohjaisessa kattilassa, lisäsin siihen pilkottuja vihreitä tulisia pippureita ja 5 puristettua valkosipulinkynttä (me tykätään valkosipulista paljon joten käytän sitä myös paljon). Niitä kääntelin muutaman minuutin jonka jälkeen lisäsin 3 pilkottua tomaattia. Annoin tomaattien päästää mehunsa ruoan sekaan jonka jälkeen lisäsin yhden ruokalusikallisen verran tomaattipyreetä (antaa väriä). Sekoitin joukkoon n. juomalasillisen kiehuvaa vettä jotta pyree sulaisi ruoan sekaan. Annoin tuon seoksen kiehua n. 5 minuuttia ennen kuin lisäsin mausteet: suola, mustapippuri ja tulinen punainen pippuri (kaikkia noin yksi teelusikallinen). Sitten eikuin vaan 2 juomalasillista kiehuvaa vettä päälle ja aikaisemmin valmistetut "yuvarlamat" joukkoon. Kaiken päälle yksi lihaliemikuutio ja 5 minuutin kiehumisen jälkeen ruoka on valmis. Tätä voi syödä leivän tai keitetyn riisin kanssa. Me tyydyimme leipään.
 
Tänään sunnuntaina söimme vielä samaisen ruoan rippeitä. Huomiseksi ajattelin tehdä jotain suomalaista, täytyy miettiä mitä...
 
Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!