Turkissa törmää useasti käsitteeseen "namus", kunnia. Jokaisella henkilöllä on oma "namus" jota hänen tulisi parhaansa mukaan suojella. Tällä suojelemisella tarkoitetaan yleensä että kenenkään ei tulisi "liata" tai antaa satuttaa henkilön henkilöllisyyttä, sukupuolirooliaan (nainen, mies, äiti, isä) ja hänen perheettään. Valitettavan usein kunnian suojeleminen päättyy ikävästi puukotuksiin, tappeluihin tai sanaharkkaan, pahimmissa tapauksissa murhiin. Yleensä miesten kesken tai perheen sisällä (aviomies, vaimo). Naisen kunnian suojeleminen kuuluu yleensä naisen perheen miesten tehtäväksi. Ennen naimisiinmenoa naista suojelevat perheen miehet kuten isä ja veljet, avioliiton myötä aviomies ottaa ohjat käsiinsä. Naisen kunnian suurena tekijänä on tietenkin neitsyys/koskemattomuus.
 
Yleensä monia nuoria naisia huijataan lupaamalla mennä heidän kanssa naimisiin tai jopa kihlaamalla, sen jälkeen eletään kuin aviomies ja vaimo mutta vähän ajan päästä mies meneekin naimisiin jonkun toisen kanssa. Tämän jätetyn naisen "kunnia" on siis liattu, hänen naimisiinmenonsa vaikeutuu. Aikaisemmin kihlautunut ja eronnut nainen ei ole kovin monen miehen haluama ihannevaimo. Onneksi nuoremman sukupolven myötä neitsyyden ja muutenkin naisen menneisyyden merkitys on vähentynyt, mutta edelleen suurin osa miehistä (olisiko ollut 60 %) haluavat mennä naimisiin neitsyen kanssa. Valitettava tosiasia, jonka takia monet nuoret naiset hakeutuvat jopa lääkärin pakeille jotta heidän immenkalvonsa voitaisiin uudestaan ommella kiinni. Pahimmissa tapauksissa heidän tuskansa päättyy itsemurhaan.
 
Turkkilaisia naisia harvoin näkee illalla tai yöllä kadulla yksin kävelemässä tai baareissa/diskoissa bailaamassa, se ei ole naiselle sopivaa. Miespuolisia kavereitakin harvemmin tapaillaan kahden kesken vaan yleensä tapaamiset tapahtuu ryhmissä. Tällöin mitään "pahaa" ei pysty tapahtumaan. Naisen tulisi pukeutua hillitysti eikä kovin avonaisesti (etenkin suurkaupungeissa). Tuntemattomia miehiä ei tulisi katsoa silmiin tai puhella tuntemattomien kanssa. Naiset yleensä kysyvät kaupassa tai kadulla neuvoa toisilta naisilta. Tietenkin on monia naisia jotka toimivat päinvastoin ja flirttailevat avoimesti miesten kanssa (julkkikset ja rikkaampien perheiden naiset). Heillä on joka kesä vaihtuva rakas joka kuitenkin on lyhytaikainen onni. Tämä ei kuitenkaan ole kuin murto-osa turkkilaisista. Yhä edelleen. miehelle pahin loukkaus on naiselleen kohdistuva kunnian loukkaus kuten raiskaus tai koskettelu/ehdottelu toisen miehen toimesta.
 
 
Nämä asiat ovat sellaisia joita moni Turkkiin muuttava ulkomaalainen nainen ei osaa ehkä ajatella. Ne kuuluvat monen mielestä "alistamiseen" ja tästä voidaankin kiistellä. Telkkarissa näkyvät televolet ja muut makasiini ohjelmat eivät kuvaa todellisuutta lähimaillakaan. Ulkomaalaisten naisten "kunnia" ei ole turkkilaisten mielestä sama asia kuin turkkilaisten naisten. Heidän mielestään ulkomaaalaiset naiset ovat "kunniattomia", joiden kanssa voidaan huvitella (kiitos venäläisten vuosikausia jatkunut prostituutio maan joka puolella). Ulkomaalaisten naisten peppu tai rinta on avointa riistaa jokaiselle, tervetuloa vaan lääppimään. Ulkomaalaisille voi ehdotella kaikkea rivoa, hehän hyväksyvät heti. Harvempi mies aloittaa vakavahenkisen suhteen ulkomaalaisen kanssa, yhä harvempi menee naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Avioliittojen sisään kuuluu toki kunnollisia sellaisia mutta on monia jotka menevät naimisiin ainoastaan rahan/paremman elintason toivossa. Nämä avioliitot valitettavasti päättyvät muutaman vuoden sisällä kun mies on saanut haluamansa.
 
On sitten kyseessä ulkomaalainen tai turkkilainen nainen, täytyy hänen toimia tietyllä tavalla jotta häntä arvostetaan. Heilastelu monen miehen kanssa, avoin pukeutumistyyli ja jopa alkoholinjuominen, ovat asioita jotka eivät synnytä arvostusta turkkilaisissa. Ammattitaito/koulutus, perinteiden kunnioittaminen, säädyllinen elämäntyyli ja ahkeruus ovat asioita joita arvostetaan ja ihaillaan. Kun olet saanut ympärillesi ihmisiä jotka arvostavat sinua ja luottavat sinuun, olet päässyt pitkälle. Etenkin jos tämä tapahtuu työpaikallasi. He pystyvät auttamaan sinua myöhemmässäkin elämässä ja monet ystävyydet kestävät koko loppuelämän. Tämä koskee tietenkin myös avioliittoja. Moni ulkomaalainen ei pysty elämään Turkissa samalla tyylillä kuin omassa kotimaassaan, vaaditaan paljon että pystyy sopeutumaan täällä elämiseen. Turkki ei koskaan tule olemaan samanlainen kuin Eurooppa, ihmiset, historia ja kulttuuri ovat aivan liian erilaisia. Perinteet yhä edelleen vaativat naisen olemaan kotona eikä työelämässä, viimeistään lasten syntyessä. Naisena eläminen Turkissa on vaikeaa, mutta loppujen lopuksi antoisaa (lue Part 2: tasa-arvo).